Piemonte
Wijnstreek
Piemonte ligt in het westen van Italië en wordt begrensd door de Franse en Zwitserse alpen en de Po vlakte. Het typische Piemontese kronkelende landschap kenmerkt zich door heuvels bedekt met wijngaarden en bezaaid met middeleeuwse stadjes en kastelen. Er heerst een gematigd warm klimaat dat niet te droog is. Door de heuvels koelt het 's nachts af en dit bevorderd de rijpijng en smaakontwikkerling van de druif.
Druivensoorten
Piëmonte kent een grote verscheidenheid aan druiven, te beginnen met de druiven waarvan de witte wijnen worden geproduceerd:
- moscato, geeft een licht zoete smaak met een zachte sparnkeling
- arneis, zorgt voor licht aromatische, mineralige wijnen
- cortese, frisse, droge wijn met een licht parfum
- chardonnay, droge wijn met een tropisch fruit pallet
Piemonte is voornamelijk bekend vanwege de druivenrassen waarvan de rode wijnen worden geproduceerd:
- barbera, geeft volle, stevige wijnen met veel rood fruit
- nebbiolo, maakt wijnen krachtig, complex, geconcentreerd met rood fruit, tabak, leer en elegantie.
Witte wijnen
Moscato d'Asti is een licht zoete mouserende dessertwijn. De lichte bubbel is aangenaam en het relatief lage alcoholpercentage van rond de 5% is plezierig.
Arneis is een inheemse druivensoort die uitsluitend in de streken Roero en de Langhe voorkomt. De Arneis is een soort die in de jaren 70 bijna verdwenen was. De reden daartoe is dat de druif lage opbrengsten kent en vroeg rijpt. Inmiddels wint Arneis aan populariteit. Arneis geeft een droog karakter en smaakt naar citrus, perzik, peer en een vleugje anijs.
Rode wijnen
De Barbera druif wordt met name geteeld in de omgeving van Asti en Alba. Vandaar de toevoeging Barbera d'Asti en Barbera d'Alba. De Barbera d'Asti is doorgaans wat ronder en voller van smaak dan de Alba variant die vaak meer zuren kent.
Een Barbera Superiore kent een opvoeding op houten vaten gedurende minstens 6 maanden en 6 maanden rijping op de fles. Het gebruik van houten vaten verminderd de zuurgraad en geeft de wijn een rond en volle, fruitige smaak.
De term Monferrato wordt gebruikt indien de wijnboer niet voldoet aan de strikte Italiaanse regelgeving. Bijvoorbeeld door een wijn te produceren van de Barbera druif én Cabernet Sauvignon.
De edele druif Nebbiolo komt uitsluitend voor in Piëmonte, daar waar de bodem goed gedraineerd is en bestaat uit kalk/mergel. De nebbiolo druif rijpt langzaam en dus is een ligging op het zuid westen van het grootste belang. Nebbiolo heeft een dunne schil wat de lichtrode kleur verklaard.
Nebbiolo wijnen vertonen kenmerken van leer, tabak, viooltjes, rozen, rood en zwart fruit. Door de houtlagering van jaren wordt er vanille en chocolade tonen aan toegevoegd en ontstaat er een complexe, geconcentreerde en krachtige wijn met afgeronde tannines.
Veneto
Valpolicella wijnstreek
De Valpolicella wijnstreek ligt ten oosten van het Gardameer en ten noorden van de stad Verona. Het wordt begrensd door het berggebied Monte Baldo en de Lessini heuvels. De verkoelende wind vanuit het Gardameer speelt een belangrijke rol en zorgt voor een langzame rijping van de druiven waardoor de druiven verfijnde aroma's krijgen. De bergen bieden bescherming tegen snel veranderende weersomstandigheden.
Druivensoorten
De meest voorkomende druivensoorten zijn:
- corvina, geeft de wijn een kersen smaak, een lange afdronk en structuur
- corvinone, geeft met name markante zuren
- rondinella, zorgt voor rood fruit en zoetigheid
- molinara, draagt bij aan de smaak en elegantie van de wijn
Enkele keren wordt gebruik gemaakt van oseleta en croatina. Deze druiven geven tannines, kleur en body aan de wijn.
Monocépage komt bijna niet voor. De Valpolicella wijnen zijn vrijwel altijd een blend van meerdere druivenrassen.
Wijnen
De verschillende rode wijnen uit Valpolicella streek worden feitelijk uit dezelfde druiven gemaakt.
De Valpolicella Classico is een wijn zonder houtrijping, opvoeding op staal. Dit geeft een frisse, fruitige wijn met afgeronde zuren en doorgaans een beperkt alcohol percentage.
Een Valpolicella Superiore kent vele variëteiten. De ene wijnmaker voegt een scheutje Amarone toe, een ander kiest voor een tweede fermentatie en er zijn ook producenten die houtopvoeding toepassen. De Superiore kenmerkt zich als een toegankelijke, volle wijn met rood fruit indrukken en een hoger alcoholpercentage.
Ripasso betekent 'opnieuw laten passeren'. De Valpolicella Ripasso kenmerkt zich door een tweede fermentatie. De most wordt in contact gebracht met gedroogde druivenschillen van waaruit de Amarone of Recioto zijn geproduceerd. Dit geeft een Ripasso invloeden van kersen, pruimen, leer, tabak met een fluweelzachte afdronk.
De Amarone della Valpolicella wordt beschouwd als de beste wijn uit Verona en staat op eenzelfde kwaliteitsniveau als een Barolo en Brunello. Het specieke aan de Amarone is dat de druiventrossen na de pluk direct op houten rekken worden gelegd. Het droogproces wordt geconditioneerd uitgevoerd om schimmelvorming te voorkomen gedurende ongeveer 4 maanden. Het droogproces reduceert het vochtgehalte in de druif. Daardoor ontstaat er een hoger suikergehalte en dus een hoger alcoholpercentage dan bij de Ripasso. De Amarone wordt vervolgens op hout gelegd gedurende 3 jaar. Dit proces maakt dat de wijn een kersen, rozijnachtige, rijpe smaak geeft. Een fluweelzachte afdronk heeft en een lang bewaarpotentieel kent.