Ripasso Acini Ameni - Az. Agr. Corte Figaretto
Ripasso Acini Ameni - Corte Figaretto
Ripasso is een methode om een ‘gewone’ Italiaanse Valpollicella wijn complexer en krachtiger te maken met de schillen van de Amarone wijn. Letterlijk betekent Ripasso: gepasseerd! De basis Valpolicella wordt opnieuw gefermenteerd door de uitgeperste schillen van de Amarone toe te voegen, nadat deze zijn uitgedroogd en gefermenteerd volgens het Governo* systeem.
Voor deze Ripasso gebruikt Mauro de druiven Corvina, Corvinone en Rondinella. Na de fermentatie laat Mauro de wijn 18 maanden rijpen in eiken houten vaten. Dit geeft de wijn een lichte vanille toets. De kersen en rode bessen zijn mooi zacht en duidelijk herkenbaar. De wijn is complex en heeft een lange, diepe afdronk.
*Governo is een vinificatietechniek waarbij men de eerst geplukte druiven (10 à 15% van de oogst) laat drogen op matten in de zon. Het resultaat is dat deze druiven indrogen en dus weinig vocht meer hebben. Deze druiven worden gebruikt om de Amaronewijn te maken. Omdat het volume is afgenomen is de opbrengst laag, de intensiteit en kwaliteit hoog en het alcoholpercentage is eveneens aan de hoge kant.
We hebben Mauro leren kennen als een gedreven en gepassioneerde wijnmaker. Hij maakt zo'n 40.000 flessen per jaar en is daarmee een kleine producent. De kwaliteit van zijn wijnen wordt zeer gewaardeerd.
Specificatie | Omschrijving |
---|---|
Regio, plaats | Verona, Poiano |
Druif | Corvina, Corvinone en Rondinella |
Productie jaar | 2020 |
Op dronk | Heden - 2028 |
Classificatie | D.O.C. |
Alcohol | 14% |